+1 تراز
6,541 بازدید
در زبانشناسی از سوی (128 تراز)
دوباره دسته بندی کردن از سوی

آیا مطالعه ای انجام شده که نشان دهد کدام گویش های محلی (یا زبان های) ایرانی شباهت بیشتری به پهلوی دارند. به بیان دیگر اگر اردشیر ساسانی به ایران امروز بیاید کجاها زبان خود را آشناتر می یابد؟

13 پاسخ

+1 تراز
از سوی

تا دریافت پاسخ های بیشتر از سوی کاربران پیشنهاد می شود جستار زیر را بنگرید :

وزوانیان هنوز به زبان پهلوی ساسانی سخن می گویند !

0
از سوی (128 تراز)
بله این مقاله رو دیده بودم. شناخت گویش وزوانی جالبه. اما مسلما گویش نزدیک به پهلوی بیش از این یک تک گویش هستند و هدف این پرسش یک آشنایی جامع تر است.
0
از سوی

گویش گزی .استان اصفهان شهر گز برخوار gazborkhar

0
از سوی

نزدیک ترین زبون به زبون پهلوی زبون گوشکونیه- هچ زبونی نیندقر جالب و قدیمی نهه!نین جو بوجم که وژگون و گوشکون و میمه و کومو تقریبا زبونشون مثل یا هه! (وزوانیان)دیگه چه صیغه ای هه؟؟؟درستش ابو وژگونیون.


گوشکون
چیکون
وژگون

+2 تراز
از سوی
بختیاری نیز، چون لری و لکی خویشاوندی با پهلوی ساسانی دارد. شوشتری نیز بی شباهت نیست، مثلآ اُما و اُشما در پهلوی که در لهجه شوشتری، اُما و شُما گفته میشوند.
0
از سوی (128 تراز)
جالبه. آیا مقاله ای هست که این شباهت ها رو به طور سیستماتیک بررسی کرده باشد؟
+2 تراز
از سوی (926 تراز)
بیشتر بزرگان زبان شناس، زبان کردی -به ویژه زبان گورانی که شماری آن را از زبان های کردی نمی دانند- بیشترین نزدیکی را با زبان پهلوی دارد.
0
از سوی

گورانی یکی از گویشهای اصلی کوردی و ادامەی همان پهلویست شاعران زیادی که از قدیم به این گویش شعر گفتن علنا خودشون رو کورد دانستن،از جملە ترکەمیر و شاخوشین و الماس خان کنولەیی.


0
از سوی

گورانی گویش نیست خودش یک زبان ست،ونزدیکترین زبان به زبان اوستایی ست،زبان لکی بیشترین شباهت وبه زبان پهلوی داره

+1 تراز
از سوی (3,608 تراز)

گزارشی در همین باره در پایگاه خبرگزاری ایسنا آورده شده است :

معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان، از زنده بودن یکی از گویش‎های زبان پهلوی در روستای خوئین این استان خبر داد.

"مهرداد عسگریان"، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران‌(ایسنا)، منطقه زنجان، افزود: حمداله مستوفی که یکی از مورخان قرن هشتم است در کتاب خود اعلام کرد که زبان غالب مردم زنجان پهلوی است و امروز نیز برخی بقایای این زبان در مناطق مختلف وجود دارد، به عنوان مثال تا نیم قرن پیش در یکی از روستاهای طارم به زبان پهلوی صحبت می‎کردند، ولی به مرور زبان این زبان فراموش شد.

وی افزود: گرچه در برخی از مناطق آذربایجان زبان پهلوی زنده مانده است، ولی در استان زنجان در روستای خوئین زبان با گویش خوئین‌دلی صحبت می‌کنند که بر اساس مطالعات زبان‌شناسان تایید شده است، این گویش از باقی‌مانده‎های زبان پهلوی است.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: دلی در زبان ترکی به معنای زبان است و به معنای زبان خوئین است، ولی زبان‎شناسان آن را به نام علمی گویش خوئین‌دلی قبول کرده‌اند و پس از انجام تحقیقات مردم‌‎شناسی و زبان‎شناسی این گویش با شماره 166 در میراث ناملموس کشور ثبت ملی شد.

وی اظهار کرد: این گویش مخلوطی از کلمات زبان‎های ترکی، انگلیسی، تاتی، گیلک، اسپانیایی و ... است و پژوهش‌گرانی مانند منوچهر ستوده و کسروی اعلام کرده‌اند که این گویش از بقایای زبان پهلوی است، البته روستای خوئین به صورت فصلی دارای سکنه است، ولی حدود 70 خانوار این روستا در روستای سفیدکمر که در مجاورت آن واقع شده است، ساکن هستند.

عسگریان تصریح کرد: ویژگی اصلی این گویش، زنده بودن آن است و از ساکنان این روستا که در روستای سفیدکمر ساکن هستند از یک کودک 2 ساله تا افراد سالخورده به این زبان صحبت می‌کنند و این روستا در شهرستان ایجرود استان زنجان بین شهر حلب و روستای خوئین قرار دارد.

وی یادآور شد: در گذشته‎های دور ساکنان یک روستا و شهر برای امن کردن محل زندگی خود قلعه‎هایی می‌ساختند که اگر روستا کوهستانی بود در قله کوه‌ها و در روستاهایی که در دشت‌های هموار بودند دور آبادی قلعه می‌ساختند در روستای خوئین استان زنجان نیز قلعه دژمند در زیر روستا ساخته شده است که شامل دالان‌ها، تونل و اتاقک‎هایی است که مردم روستا هنگام خطر به آنجا پناه می‌بردند.

این مقام مسئول اعلام کرد: حمام خوئین که هم‌اکنون در حال مرمت است، مسجد روستا که بر اساس اسناد موجود مربوط به دوره صفوی است و آسیاب‌ها از دیگر آثار باستانی این روستا است و همچنین بنای تاریخی میل خوئین که در ارتفاعات روستا قرار دارد و مربوط به قرن هفتم هجری است از بناهایی است که سالم مانده و برای عموم قابل بازدید است. علاوه بر آن باغات میوه این روستا که محصولات متعددی مانند گردو، گیلاس و ... دارد، از جاذبه‎های گردشگری این روستاست.

http://www.isna.ir/news/92032313563/

0 تراز
از سوی
لری
+2 تراز
از سوی

بادرود 

بزرگواران همانگونه که از تاریخ چند هزار ساله بلوچ وبلوچستان در هر سه کشور ایران افغانستان و پاکستان هیچ صحبتی وگفته ای نیست به همانگونه هم از حفظ تمدن و فرهنگ هزاران ساله این مرزوبوم توسط قوم بلوچ در هیچ جایی سخن رانده نمیشود .وحتی محققین زبان باستان خصوصا زبان پهلوی دراین خطه جهت تحقیق زبان قدم رنجه نفرموده اند.
من تمام لغتنامه پهلوی دکتر فره وشی را در سه هفته مرور کردم وحداقل ۲۰تا۲۵درصد کلمات پهلوی (گاها باکمی تغییر بدلیل گذشت چندین صده ها)درحال حاضر درزبانمان موجود ودرحال استعمال می‌باشد.
خصوصا حروفی که درعربی نبوده وباحمله اعراب مثل تبدیل پ به ب .ولی ما هنوز با همان اصالت قدیم تلفظ میکنیم.مثلا آب که دراصل آپ است.وبسیاری کلمات دیگر
 
0
از سوی

آره درسته زبان بلوچی یکی از زبان‌های قدیمی ایران است اگر در مورد بلوچها جستجو کنید می‌بینید 

0 تراز
از سوی

کردی هورامی یا کردی کرمانشاهی

0 تراز
از سوی

سلام!

بلی تحقیق و مطالعە ا نجام شدە بە این نتیجە رسیدە است کە زبان کوردی و لهجە بادینی نزدیکترین است بە پهلوی، لکن زبان بلوچی، و لهجەهای هورامی و زازاکی بە آویستا نزدیکترن
+1 تراز
از سوی

زبان لری بیشترین شباهت رو با پارسی میانه و پارسی باستان داره

همچنین زبانهای کوردی و بلوچی
0
از سوی

درسته زبان لری بویر احمدی خیلی از واژه های فارسه میانه دران به کار برده شده 

0 تراز
از سوی

زبان لکی ولک قومی جدا و ثبت ملی شدست وهنوز مردمان به زبان پهلویی یا ساسانی که همان لکی هست سخن میگویند

0
از سوی

درود.زبان لکی،همان زبان پهلویست.حالاچرا؟؟به سرزمینی که ازهنگمتانه تاتیسفون امتداد داشته و دارد،درروزگارساسانیان،پهله وبه زبان آنها پهلوی میگفته اند.پس ازساسانیان و باورودعربها،به آن فهله میگفته اند.حال،به اشعارباباطاهرعریان که به "لکی"سرایش شده اند،فهلویات میگویند!!اکنون هم بیشترمردمان استانهای لرستان وهمدان وکرمانشاه وایلام و استانهای مجاور درعراق،به گویش های نزدیک به هم این زبان، سخن میگویند.درسال۱۳۹۶،این زبان ثبت ملی شدو فرهنگ لغت و واژهای آن درچند جلد تالیف و انتشار داده شد.اکنون به پهله ،فیلی هم میگویند که اعراب به لکها"فیلی"میگویند.

0 تراز
از سوی
زبان کردی با لهجەهایش دقیقا همان زبان پهلوی هستند
0 تراز
از سوی
زبان نائینی همان زبان پهلوی ساسانی هست 
0 تراز
از سوی
من خیلی زبانهارودرموردشون تحقیق کردم ولی بیشترین کلماتی که درحال حاضراستفاده میشه در گویش روزانه زبان بلوچی هست حدود30 درصدازکلمات +لحجه ی اداکردن کلمات کاملا با پهلوی مطابقت داره بعداز بلوچی هم زبان کردی هست که بیشترین کلمات رو درحال حاضر و روزانه استفاده میکنند دررده ی سوم هم لهجه ی لری هست

گفتمان های پیشنهادی

0 تراز
3 پاسخ
آغاز گفتمان سپتامبر 20, 2021 در واژه شناسی-ریشه شناسی از سوی کیارش حسن پور
+2 تراز
7 پاسخ
آغاز گفتمان مارس 9, 2017 در زبانشناسی از سوی Hasan Rafiee
+2 تراز
1 پاسخ
آغاز گفتمان ژوئیه 29, 2023 در نویسمان از سوی persic (469 تراز)
+2 تراز
1 پاسخ
آغاز گفتمان ژوئیه 31, 2023 در زبانشناسی از سوی takug (2,031 تراز)
0 تراز
0 پاسخ
آغاز گفتمان دسامبر 29, 2021 در واژه شناسی-ریشه شناسی از سوی آرشا (1,167 تراز)
...